The best web hosting reviews updated with new hosting providers. HostGator Reviews ratings and coupon codes.

Årsmöte

Skriv ut
Kategori: Program
Publicerad den 14 oktober 2014
Skriven av Kjell-Erik Nilsson Träffar: 15

Årsmöte blir det onsdagen den 19 november.

Plats ABF Joh. Kocksgatan 5.  rum 312.

Sedvanliga årsmötesförhandlingar

Sommar program

Skriv ut
Kategori: Program
Publicerad den 02 juni 2014
Skriven av Kjell Träffar: 174

 

Sydvästra Skånes BF`s Sommarprogram 2014.

Träffarna sker i samarbete med ABF i Sydvästra Skåne.

Plats: Föreningsbigården i Länkarnas park i Kyrkoköpinge, om inget annat anges. Det är inte tillåtet att köra bil upp till Föreningsbigården.   

  Lat N 55° 23′ 05.6″ Lon E 013° 10′ 49,5

Till träffarna där tag med dig kaffekorg. Under fikat utbyter erfarenheter om bina.Föredragen tar ca 30-45 min.

Föreningsbigården är en Lokal parningsplats där medlemmarna kan sätta dit sina Buckfastdrottningar för parning. Kontakta Kjell Nilsson för information Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   eller 0708-196320  Obs bina ska vara besiktigade av bitillsyningsman.
Om ni har ett litet samhälle som ni tänker slå ihop med ett annat samhälle så kolla först så att det inte är drabbat av Nosema. Kjell har ett mikroskop, ta först kontakt med Kjell för instruktioner på att ta prov på bina

21 maj kl 18.00  Obs tiden om ni av någon anledning inte kan komma så tidigt så kom lite senare. Vi ska då ställa iordning i Föreningsbigården. Fönstren behöver målas, bodarnas södersidor behöver ha ny olja och vi får väl röja lite runt om. Är det någon som har en skvätt grön färg över så hade det varit bra. Meddela i så fall till Kjell en vecka innan annars får vi köpa färg. Ta med er grensax, pensel och ett glatt humör.

4 juni kl 18.30 Inger Krigström, komminister i Hammarlövs församlingberättar om bin i bibeln.

Onsdagen den 18 juni kl 18.30. Landskapsarkitekt Andora Nejsum kommer och informerar om olika växter som bina har nytta av. Vi samlas hos Olle IngvarssonBrunsbo gård Stora Beddinge 55°23'41.6"N 13°26'52.4"E  och tar oss gemensamt till Tullstorps ån för att titta på projektet om Tullstorpsån. Här tipsar Andora om vilka växter som passar att plantera. Därefter blir det grillning Ta själv med dig vad du vill grilla och dricka till. Om vädret skulle vara otjänligt finns möjlighet att vara i Olles verkstad. Föranmälan till Kjell Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 0708 196320 senast söndag 15 juni Så vi vet hur många grillar som behövs.

 

Skånes Biodlardistrikt

Praktisk utbildningsdag söndagen den 22 juni 2014 klockan 1000-1600. Teori och praktik genom att göra avläggare på olika sätt samt teori om drottningodling. Målgrupp är de som haft bi något år. Plats: Olof Laurins hembigård, Löberöd. Anmälan till Olof Laurin tel. 0413-350 270, 0703603045 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. senast den 18 juni. Tag med egen matsäck (grill finns) och rena skyddskläder. Max 30 deltagare. Avgift 40 kr.

 

 

 

 2 juli kl 18.30 Kommer Biodlaren och juristen  Bo Herou.

 Det ställs allt större krav på tredjeparts certifiering, om man någon gång ska sälja sin honung i affärer eller på marknader. Därför har vi bjudit in Bo Herou som är väl insatt i hur man ska gå tillväga när man ansluter sig till Svenskt Sigill. Bo ska också informera om vad det är för skillnad på primär producent och livsmedels producent.

 

30 juli 18.30 Tuve ska då berätta om  honungens användnings område.

 

13 augusti kl 18.30. Avslutning med frågesport och därefter blir det grillning. Var och en tar med sig något att grilla o dricka . Grill finns på plats.

Honungs bedömning i september datum meddelas när vi har bokat hos ABF.

Årsmöte i november

 

OBS! Bitillsyningsmännen meddelar att det är förbjudet att köpa bin eller begagnat material utan skriftligt flyttningstillstånd från bitillsyningsman. Den här regeln är till för att så effektivt som möjligt hindra spridningen av smittsamma bisjukdomar.

Har du anmält var du har dina bin till Länsstyrelsen? http://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/anmalan-innehav-av-bisamhalle.html

Den ska skickas till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller Länsstyrelsen i Skåne län
Ö Boulevarden 62 A 291 86 Kristianstad

 

Bitillsyningsmän:
Trelleborgs kommun
Kjell Johansson  0410-40761   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  och Nils-Erik Malm 0410-41321  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  
Vellinge kommun
Jan-Erik Persson  040-472938   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Svedala kommun 
Göran B. Andersson 046-20 90 82; 0734-20 90 82
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Skurup, Skivarp, Villie
Ingmar Bokander Guldvingev. 5 231 76 Beddingestrand
 0410-250 61  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Program 2013

Skriv ut
Kategori: Program
Publicerad den 19 mars 2013
Skriven av Kjell-Erik Nilsson Träffar: 460

 

Program för Sydvästra Skånes Biodlareförening 2013

Kära medlemmar

Våren är för biodlaren en tid av frågor, förväntan och förberedelser inför den nya säsongen. Hur ser det ut? Har mina samhällen överlevt? Hur starka är de?

För att underlätta förberedelserna och kanske tipsa om nya möjligheter har vi i styrelsen snickrat ihop ett program för våren och sommaren som vi hoppas ska intressera er.

 

Onsdagen 27 mars kl 19.00 ABF, rum 312   Johan Kocksg. 5 Trelleborg

”Effektiva mikroorganismer” - Kajsa Sjaunja och Mattias Svenssonberättar om egna erfarenheter av mikroorganismer i odling och till djur.

Vad är Effektiva Mikroorganismer? Kort bakgrund och fakta.  Användningsområden.

Egna erfarenheter från odling i växthus och på friland. 

Vad tycker bina om Effektiva Mikroorganismer? 

Mjölksyrejäsning av hushållsavfall, istället för kompostering!

 

Onsdagen 17 april kl 19.00 ABF, rum 312 Johan Kocksgatan 5 Trelleborg

Inför säsongen – diskussion om vad man som biodlare ska tänka på när sommaren närmar sig.

Vidare blir det en rapport från Riksseminariet Allt om bin" och Riksförbundsmötet  som just har avslutats.

Onsdagen 8 maj kl 19.00 ABF rum 312Johan Kocksgatan 5 Trelleborg

”Träden och människan” Christel Kvant ger oss en inblick i trädens fantastiska värld och deras livsavgörande betydelse för människans överlevnad. Christel är författare och journalist. Hennes bok ”Trädets tid” blev nominerad till Augustpriset.

 

Lördagen 15 juni kl 10-14 Biets Dag. Arrangeras i föreningsbigården i samband med Länkarnas årliga loppmarknad. Vi visar bin i observationskupa, informerar om biodling,

 

Lördagen den 6 juli kl 10.00 Gör vi ett studiebesök på citybiodlingen i Köpenhamn.

Vi återkommer med program när det är klart med danskarna

Lördagen  10 augusti kl 10.00 utflykt och studiebesök Gunnarshögs gård.   Gården är en av Sveriges främsta producenter av kallpressad rapsolja och ligger vid Hammenhög på Österlen. Vi tar oss dit via samåkning i egna bilar och träffas där kl.10. Efter studiebesöket på gården, där det också finns en butik, träffas vi för en gemensam lunch på något närliggande matställe. Därför vill vi ha föranmälan till Kjell Nilsson 0410 19632,  0708 196320 senast 5 augusti  så vi kan boka plats.

September: Honungsbedömning – datum inte bestämt

November: Årsmöte – datum inte bestämt

 

OBS! Bitillsyningsmännen meddelar att det är förbjudet att köpa bin eller begagnat material utan skriftligt flyttningstillstånd från bitillsyningsman. Den här regeln är till för att så effektivt som möjligt hindra spridningen av smittsamma bisjukdomar.

Bitillsyningsmän:  Trelleborgs kommun Kjell Johansson  0410-40761 o Nils-Erik Malm 0410-41321 Vellinge kommun Jan-Erik Persson  040-472938 Svedala kommun Vakant

 

TAG GÄRNA MED INTRESSERADE VÄNNER, ALLA ÄR VÄLKOMNA

 

Hälsningar Styrelsen 

 

Program 2014

Skriv ut
Kategori: Program
Publicerad den 02 mars 2014
Skriven av Kjell-Erik Nilsson Träffar: 390

 

Program för Sydvästra Skånes Biodlareförening 2014

 

Kära medlemmar!

 

Föreningens program och aktiviteter för 2014 börjar ta form. Det vi inte kan fastställa är datum för programpunkterna under hösten med honungsbedömningen och årsmötet - eftersom ABF inte har sitt höstschema klart.

Välkommen till Biodlareföreningens träffar! Som vanligt har vi mycket intressanta programpunkter att bjuda på.

Adress: ABF, Johan Kocksgatan, Trelleborg

Lokal: rum 312

 

Vid träffarna på ABF serveras kaffe med något lämpligt tilltugg.

 

Onsdagen den 12 mars kl. 19.00 visar vi filmen ”Inte bara honung” som är en fascinerande dokumentär om binas liv och deras olika livsvillkor. Efteråt blir det som vanligt utrymme för diskussion kring frågor som filmen väcker men också vad som är bra att vet inför bisäsongen.

Onsdagen den 9 april kl. 19.00  Tullstorpsåprojektet

Projektledare Johnny Carlsson informerar om det unika projektet som drivs av markägarna själva. Ett 50-tal våtmarker anläggs samtidigt som den 30 km långa Tullstorpsån restaureras.  Längs med ån planteras ett mycket stort antal träd och buskar vilka bin och övrig fauna kommer att ha stor nytta av.  För Johnny är projektet något av ett livsverk.

 

En eftermiddag i aprilnär det är fint väder åker vi till Maglarps gamla grustag. Där kommer Maria Adolfsson att guida oss runt där finns flera unika arter av solitärbi bl.a. Flodsandbi och sydsmalbi är två unika arter som i hela Skandinavien bara hittas i Maglarps sandtag. Totalt upptäcktes 44 olika arter av vildbin. Detta möte blir med kort varsel eftersom vildbina bara är aktiva vid fint väder. Kallelsen kommer att ske med mail. Du som inte har mail ring till Kjell – 0708-196320 -eller Tuve -  0768-473425 - i slutet av mars så ringer vi när det är dags.

 

Onsdagen den 7 maj kl.13.00 gör föreningen ett studiebesök vid Nordic Sugar i Arlöv. Anläggningen visas med guide under ca 1,5 timmar. Nordic Sugar bjuder på kaffe och kaka,. Deltagarantalet är maximerat till 20 personer och därför måste vi ha in en föranmälan senast tisdagen den 29 april till Tuve – 0768-73425 – eller Kjell – 0708-96320. Det går även bra via mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. . Vi ordnar samåkning till Arlöv för den som önskar det.  Adressen är Sockerbruksgatan 4.

 

Onsdagen den 18 juni kl 18.30. Landskapsarkitekt Andora Nejsum kommer och informerar om olika växter som bina har nytta av. Vi samlas hos Olle IngvarssonBrunsbo gård Stora Beddinge och tar oss gemensamt till Tullstorpsån för att titta på projektet om Tullstorpsån. Här tipsar Andora om vilka växter som passar att plantera. Därefter blir det grillning Ta själv med dig vad du vill grilla och dricka till. Om vädret skulle vara otjänligt finns möjlighet att vara i Olles verkstad. Föranmälan till Kjell Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 0708 196320  senast söndagen den 15 juni. Vi måste veta hur många grillar som behövs.

Skånes biodlsrdistrikt

Utbildning Godkänd Biodlare den 8 mars 2014. Kursledare Bihälsokonsulent Preben Kristiansen.Plats Lyby. Tid 0900-1700. Fika och Lunch till självkostnadspris. Medela samtidigt om det är något som ni inte kan äta. Anmälan senast den 2 mars till Ingrid Bondeson 042-21285.

Malmös program

Alla medlemmar i Sydvästra Skånes Biodlareförening är välkomna till Malmöortens Biodlareförening på Wowragården vid Södra Sallerups kyrka.

 
Torsdag 20 mars kl 19.00 Olof Laurin berättar om sin biodling och mest om hur han gör avläggare och drottning tillsättning.

Torsdag 10 april kl19.00 Filmvisning ”Inte bara honung”

Onsdag 23 april kl 19.00 Allergiläkare Sonja Werner: Allergier i samband med biodling.

Torsdag 24 april kl 19.00 Sommarplanering, 6 drottningar utlottas, lotteri på skänkta bigrejor.

OBS! Bitillsyningsmännen meddelar att det är förbjudet att köpa bin eller begagnat material utan skriftligt flyttningstillstånd från bitillsyningsman. Den här regeln är till för att så effektivt som möjligt hindra spridningen av smittsamma bisjukdomar.

Bitillsyningsmän:

 Trelleborgs kommun Kjell Johansson  0410-40761 o Nils-Erik Malm 0410-41321

Vellinge kommun Jan-Erik Persson  040-472938

Svedala kommun  Göran B. Andersson 046-20 90 82; 0734-20 90 82

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skurup, Skivarp, Villie Ingmar Bokander Guldvingev. 5 231 76 Beddingestrand

0410-250 61  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kjell Nilsson

Skriv ut
Kategori: Program
Publicerad den 19 mars 2013
Skriven av Kjell-Erik Nilsson Träffar: 424Copyright © 2014 sydbi.se. Alla rättigheter reserverade.
Joomla! är fri programvara publicerad under GNU General Public License.
Joomla Free Templates designed by Website Hosting