The best web hosting reviews updated with new hosting providers. HostGator Reviews ratings and coupon codes.

Program 2014

Skriv ut
Kategori: Program
Publicerad den 02 mars 2014
Skriven av Kjell-Erik Nilsson Träffar: 96

 

Program för Sydvästra Skånes Biodlareförening 2014

 

Kära medlemmar!

 

Föreningens program och aktiviteter för 2014 börjar ta form. Det vi inte kan fastställa är datum för programpunkterna under hösten med honungsbedömningen och årsmötet - eftersom ABF inte har sitt höstschema klart.

Välkommen till Biodlareföreningens träffar! Som vanligt har vi mycket intressanta programpunkter att bjuda på.

Adress: ABF, Johan Kocksgatan, Trelleborg

Lokal: rum 312

 

Vid träffarna på ABF serveras kaffe med något lämpligt tilltugg.

 

Onsdagen den 12 mars kl. 19.00 visar vi filmen ”Inte bara honung” som är en fascinerande dokumentär om binas liv och deras olika livsvillkor. Efteråt blir det som vanligt utrymme för diskussion kring frågor som filmen väcker men också vad som är bra att vet inför bisäsongen.

Onsdagen den 9 april kl. 19.00  Tullstorpsåprojektet

Projektledare Johnny Carlsson informerar om det unika projektet som drivs av markägarna själva. Ett 50-tal våtmarker anläggs samtidigt som den 30 km långa Tullstorpsån restaureras.  Längs med ån planteras ett mycket stort antal träd och buskar vilka bin och övrig fauna kommer att ha stor nytta av.  För Johnny är projektet något av ett livsverk.

 

En eftermiddag i aprilnär det är fint väder åker vi till Maglarps gamla grustag. Där kommer Maria Adolfsson att guida oss runt där finns flera unika arter av solitärbi bl.a. Flodsandbi och sydsmalbi är två unika arter som i hela Skandinavien bara hittas i Maglarps sandtag. Totalt upptäcktes 44 olika arter av vildbin. Detta möte blir med kort varsel eftersom vildbina bara är aktiva vid fint väder. Kallelsen kommer att ske med mail. Du som inte har mail ring till Kjell – 0708-196320 -eller Tuve -  0768-473425 - i slutet av mars så ringer vi när det är dags.

 

Onsdagen den 7 maj kl.13.00 gör föreningen ett studiebesök vid Nordic Sugar i Arlöv. Anläggningen visas med guide under ca 1,5 timmar. Nordic Sugar bjuder på kaffe och kaka,. Deltagarantalet är maximerat till 20 personer och därför måste vi ha in en föranmälan senast tisdagen den 29 april till Tuve – 0768-73425 – eller Kjell – 0708-96320. Det går även bra via mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. . Vi ordnar samåkning till Arlöv för den som önskar det.  Adressen är Sockerbruksgatan 4.

 

Onsdagen den 18 juni kl 18.30. Landskapsarkitekt Andora Nejsum kommer och informerar om olika växter som bina har nytta av. Vi samlas hos Olle IngvarssonBrunsbo gård Stora Beddinge och tar oss gemensamt till Tullstorpsån för att titta på projektet om Tullstorpsån. Här tipsar Andora om vilka växter som passar att plantera. Därefter blir det grillning Ta själv med dig vad du vill grilla och dricka till. Om vädret skulle vara otjänligt finns möjlighet att vara i Olles verkstad. Föranmälan till Kjell Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 0708 196320  senast söndagen den 15 juni. Vi måste veta hur många grillar som behövs.

Skånes biodlsrdistrikt

Utbildning Godkänd Biodlare den 8 mars 2014. Kursledare Bihälsokonsulent Preben Kristiansen.Plats Lyby. Tid 0900-1700. Fika och Lunch till självkostnadspris. Medela samtidigt om det är något som ni inte kan äta. Anmälan senast den 2 mars till Ingrid Bondeson 042-21285.

Malmös program

Alla medlemmar i Sydvästra Skånes Biodlareförening är välkomna till Malmöortens Biodlareförening på Wowragården vid Södra Sallerups kyrka.

 
Torsdag 20 mars kl 19.00 Olof Laurin berättar om sin biodling och mest om hur han gör avläggare och drottning tillsättning.

Torsdag 10 april kl19.00 Filmvisning ”Inte bara honung”

Onsdag 23 april kl 19.00 Allergiläkare Sonja Werner: Allergier i samband med biodling.

Torsdag 24 april kl 19.00 Sommarplanering, 6 drottningar utlottas, lotteri på skänkta bigrejor.

OBS! Bitillsyningsmännen meddelar att det är förbjudet att köpa bin eller begagnat material utan skriftligt flyttningstillstånd från bitillsyningsman. Den här regeln är till för att så effektivt som möjligt hindra spridningen av smittsamma bisjukdomar.

Bitillsyningsmän:

 Trelleborgs kommun Kjell Johansson  0410-40761 o Nils-Erik Malm 0410-41321

Vellinge kommun Jan-Erik Persson  040-472938

Svedala kommun  Göran B. Andersson 046-20 90 82; 0734-20 90 82

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skurup, Skivarp, Villie Ingmar Bokander Guldvingev. 5 231 76 Beddingestrand

0410-250 61  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Program 2013

Skriv ut
Kategori: Program
Publicerad den 19 mars 2013
Skriven av Kjell-Erik Nilsson Träffar: 337

 

Program för Sydvästra Skånes Biodlareförening 2013

Kära medlemmar

Våren är för biodlaren en tid av frågor, förväntan och förberedelser inför den nya säsongen. Hur ser det ut? Har mina samhällen överlevt? Hur starka är de?

För att underlätta förberedelserna och kanske tipsa om nya möjligheter har vi i styrelsen snickrat ihop ett program för våren och sommaren som vi hoppas ska intressera er.

 

Onsdagen 27 mars kl 19.00 ABF, rum 312   Johan Kocksg. 5 Trelleborg

”Effektiva mikroorganismer” - Kajsa Sjaunja och Mattias Svenssonberättar om egna erfarenheter av mikroorganismer i odling och till djur.

Vad är Effektiva Mikroorganismer? Kort bakgrund och fakta.  Användningsområden.

Egna erfarenheter från odling i växthus och på friland. 

Vad tycker bina om Effektiva Mikroorganismer? 

Mjölksyrejäsning av hushållsavfall, istället för kompostering!

 

Onsdagen 17 april kl 19.00 ABF, rum 312 Johan Kocksgatan 5 Trelleborg

Inför säsongen – diskussion om vad man som biodlare ska tänka på när sommaren närmar sig.

Vidare blir det en rapport från Riksseminariet Allt om bin" och Riksförbundsmötet  som just har avslutats.

Onsdagen 8 maj kl 19.00 ABF rum 312Johan Kocksgatan 5 Trelleborg

”Träden och människan” Christel Kvant ger oss en inblick i trädens fantastiska värld och deras livsavgörande betydelse för människans överlevnad. Christel är författare och journalist. Hennes bok ”Trädets tid” blev nominerad till Augustpriset.

 

Lördagen 15 juni kl 10-14 Biets Dag. Arrangeras i föreningsbigården i samband med Länkarnas årliga loppmarknad. Vi visar bin i observationskupa, informerar om biodling,

 

Lördagen den 6 juli kl 10.00 Gör vi ett studiebesök på citybiodlingen i Köpenhamn.

Vi återkommer med program när det är klart med danskarna

Lördagen  10 augusti kl 10.00 utflykt och studiebesök Gunnarshögs gård.   Gården är en av Sveriges främsta producenter av kallpressad rapsolja och ligger vid Hammenhög på Österlen. Vi tar oss dit via samåkning i egna bilar och träffas där kl.10. Efter studiebesöket på gården, där det också finns en butik, träffas vi för en gemensam lunch på något närliggande matställe. Därför vill vi ha föranmälan till Kjell Nilsson 0410 19632,  0708 196320 senast 5 augusti  så vi kan boka plats.

September: Honungsbedömning – datum inte bestämt

November: Årsmöte – datum inte bestämt

 

OBS! Bitillsyningsmännen meddelar att det är förbjudet att köpa bin eller begagnat material utan skriftligt flyttningstillstånd från bitillsyningsman. Den här regeln är till för att så effektivt som möjligt hindra spridningen av smittsamma bisjukdomar.

Bitillsyningsmän:  Trelleborgs kommun Kjell Johansson  0410-40761 o Nils-Erik Malm 0410-41321 Vellinge kommun Jan-Erik Persson  040-472938 Svedala kommun Vakant

 

TAG GÄRNA MED INTRESSERADE VÄNNER, ALLA ÄR VÄLKOMNA

 

Hälsningar Styrelsen 

 

Sommarprogram 2012

Skriv ut
Kategori: Program
Publicerad den 18 maj 2012
Skriven av Kjell-Erik Nilsson Träffar: 452

 

Sommarprogram 2012 Sydvästra Skånes biodlarförening

 

Vi har nu en ny hemsida www.sydbi.se

 Plats Föreningsbigården i Länkarnas park i Kyrkoköpinge snett emot Kyrkoköpinge kyrka.

 Obs det är inte tillåtet att köra upp till Föreningsbigården. Följ vägen längs ån även om det står vatten på vägen annars är det risk att du fastnar. Det går bra att låna Länkarnas skottkärra om du har grejor med dig.

   Låt gärna familjen följa med på våra träffar.

 Ta med er kaffekorg till alla träffarna.

 

 Vi inleder träffarna med att titta på bina o följa utvecklingen i samhället. Ta med er slöja.

 

 Onsdag 23 maj kl. 18.30  Skall vi olja bodarna i föreningsbigården och städa inne i

 Stugan och under tiden pratar vi bi. Ta gärna med er pensel.

 Lördag 9 juni kl. 08.00 samlas vi vid färjeläget i Landskrona. Vi åker till Ven för ett studiebesök på parningsstationen Vi tar oss till färjeläget med egen bil. Kontakta Kjell Nilsson 0410-19632 så försöker han ordna samtransport till Landskrona Vi tar med oss drottningar som vi vill ha renparade. De som tar med drottningar tar kontakt med Harriet Larsson 0418-44 20 44.och meddelar hur många ni tar med. OBS! Ni måste ha med flyttillstånd från bitillsyningsman. Drottningarna åker i Harriets skåpbil, där finns även plats för 1-2 pers.  Det är ca 1,5 km från färjan till parningstationen, men det går att hyra cykel på Ven, det kostar ca.80 kr.. Man kan också ta taxi. Här finns mycket att titta på. Ta med kaffekorg för picknick Det finns även gott om matställen

 Lördag den 16 juni arrangerar vi Biets dag i föreningsbigården i anslutning till Länkarnas årliga loppmarknad. Arrangemanget börjar kl.10. Vi visar bin i observationskupa, informerar om biodling, erbjuder honung till försäljning jämte en del växter

 Onsdag 20 juni 18,30 Midsommarpyssel +midsommarfest. Meta visar hur man gör en midsommarkrans som man kan ha på huvudet eller i midsommarstången. Därefter äter vi sill och potatis. Sill och dryck, tallrik, glas och bestick tar du själv med så fixar vi en gryta med kokt nypotatis och gräddfil till självkostnadspris. Anmälan till Kjell Nilsson, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   eller 0410-19632  senast den 16 juni för att Meta ska veta hur mycket material hon ska ta med och hur mycket potatis vi ska koka.

 Lördag 7 juli kl 10.00 Humlor och vilda bin” Humleexperten Göran Holmström tar oss med på en vandring in i humlornas fantasieggande värld. Vi samlas på den stora gräsparkeringen öster om hamnen i Smygehamn vid Köpmansmagasinet. Exkursionsavgift: 25 kr. Ta med kaffekorg om ni vill fika vid havet.

 Lördag 14 juli.  Skånes Biodlardistrikt anordnar studieresa till Lantrasparken i Ingelstad.  Lördagen den 14 juli 2012. Vi besöker även Hästrikets biodlarförening (en bigård och några biodlare) och lunch på Tingsryds Värdshus.  Det kommer detaljerat program på Skånes Biodlardistrikts hemsida. Max 50 deltagare. Så först till kvarn--. Pris: 125:- för medlem i SBR. Anmälan till Ingrid Bondeson 042 321285 eller E-brev  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 Om det blir tillräckligt många från var förening så hämtar bussen i Trelleborg

 Onsdag 25 juli kl. 18.30 . Kommer bitillsyningsmännen och informerar om de nya bestämmelserna. 

Onsdag 8 augusti kl. 18.30. Övervintring av bisamhällen.

Vi har alldeles för stora vinterförluster. Vad kan vi göra för att minska vinterförlusterna.Våren 2013 ska alla bisamhälle i Sydvästra Skånes Bf ha klarat vintern.

 

Onsdag 22 augusti. Har vi avslutning vi har lite lekar o frågesport.

 

 

 Söndag i slutet av augusti. Tidpunkt meddelas senare Studiebesök hos Håkan Albrektsson på Ramsåsa Björkhaga nära Tomellilla. http://www.osterlenhonung.se/ Håkan håller på att bygga upp en yrkesbiodling och har bl.a. satt upp en ny slunglinje. Medtag kaffekorg

 Onsdag 12 september Honungsbedömning, preliminärt datum

 Onsdag 21 november Årsmöte, preliminärt datum.

 OBS! Bitillsyningsmännen meddelar att det är förbjudet att köpa bin eller begagnat material utan skriftligt flyttningstillstånd från bitillsyningsman.

 Den här regeln är till för att så effektivt som möjligt hindra spridningen av smittsamma bisjukdomar.

 Bitillsyningsmän:  Trelleborgs kommun Kjell Johansson  0410-40761 o Nils-Erik Malm 0410-41321 Vellinge kommun Jan-Erik Persson  040-472938 Svedala kommun Sven Corneliusson  040-487313 

Välkomna / styrelsen

 

Kjell Nilsson

Skriv ut
Kategori: Program
Publicerad den 19 mars 2013
Skriven av Kjell-Erik Nilsson Träffar: 306Program 2012

Skriv ut
Kategori: Program
Publicerad den 11 mars 2012
Skriven av Styrelsen Träffar: 501

Onsdag 21 mars kl 1900  ABF, rum 312  Joh. Kocksgatan 5 Trelleborg 

”Blommor och Bin”  - ett litet kåseri av Tuve Bergman om sambandet mellan blommornas och binas uppkomst. Dessutom en film om drottningodling. 

 

Måndag 23 april kl 1900  ABF, rum 312  Joh. Kocksgatan 5 Trelleborg  

 ” Pollen – ett lönsamt komplement till honungen?” - Jonatan Nilsson berättar om hur man tar tillvara pollen och vad han använder det till

 

Onsdag 9 maj  kl 1900  ABF, rum 312  

Helen Bramklev informerar om vad man ska tänka på, så att du bevarar hälsan och kan vara biodlare långt upp i åldern.

 

Lördag 9 juni kl. 08.00

Åker vi till Ven för ett studiebesök på parningsstationen Vi tar oss till färjeläget med egen bil. Kontakta Kjell Nilsson 0410-19632 så försöker han ordna samtransport till Landskrona Vi tar med oss drottningar som vi vill ha renparade. De som tar med drottningar tar kontakt med Harriet Larsson 0418-44 20 44.och meddelar hur många  ni tar med. OBS! Ni måste ha med flyttillstånd från bitillsyningsman. Drottningarna åker i Harriets skåpbil, där finns även plats för 1-2 pers.  Det är ca 1,5 km från färjan till parningstationen, men det går att hyra cykel på Ven, det kostar ca.80 kr.. Man kan också ta taxi. Här finns mycket att titta på. Tag med kaffekorg för picknick Det finns även gott om matställen.

 

Lördag 16  juni 10.00 – 14.00 Biets Dag.

Arrangeras som vanligt i föreningsbigården i anslutning till Länkarnas årliga loppmarknad. Arrangemanget börjar kl.10. Vi visar bin i observationskupa, informerar om biodling, erbjuder honung till försäljning samt en del växter. 

 

Lördag 7 juli kl 10.00

Humlor och vilda bin” Humleexperten Göran Holmström tar oss med på en vandring in i humlornas fantasieggande värld. Samling på den stora gräsparkeringen öster om hamnen i Smygehamn vid Köpmansmagasinet. Exkursionsavgift: 25 kr. Ta med kaffekorg om ni vill fika vid havet.

 

I slutet av juli

anordnar Skånes biodlaredistrikt en studieresa. Datum meddelas senare

 

Söndag i slutet av augusti.

Tidpunkt meddelas senare Studiebesök hos Håkan Albrektsson på Ramsåsa Björkhaga nära Tomellilla. http://www.osterlenhonung.se/ Håkan håller på att bygga upp en yrkesbiodling och har bl.a. satt upp en ny slunglinje. Medtag kaffekorg

 

Onsdag 12 september  Honungsbedömning Preliminärt datum

21 November  Årsmöte  Preliminärt datum.

 

OBS! Bitillsyningsmännen meddelar att det är förbjudet att köpa bin eller begagnat material utan skriftligt flyttningstillstånd från bitillsyningsman. Den här regeln är till för att så effektivt som möjligt hindra spridningen av smittsamma bisjukdomar.

Bitillsyningsmän:  Trelleborgs kommun Kjell Johansson  0410-40761 o Nils-Erik Malm 0410-41321 Vellinge kommun Jan-Erik Persson  040-472938 Svedala kommun Sven Corneliusson  040-487313  

 

Hälsningar 

 Styrelsen

Copyright © 2014 sydbi.se. Alla rättigheter reserverade.
Joomla! är fri programvara publicerad under GNU General Public License.
Joomla Free Templates designed by Website Hosting