The best web hosting reviews updated with new hosting providers. HostGator Reviews ratings and coupon codes.

Julförberedelser

Skriv ut
Kategori: Program
Publicerad den 23 november 2015
Skriven av Kjell-Erik Nilsson Träffar: 19

Lördagen den 28 november kl 11.00 samlas vi i Föreningsbigården.
 Då ska vi dekorera dörrkransar med Metas hjälp, de som inte vill göra kransar kan istället tillverka en julbock som sedan ska kläs med grane när ni kommit hem.
Meta tar med sig krans stommar och buxbom och granris till kransarna och grön ståltråd till att binda med. Du som vill ha annat pynt får själv ta med det Ni som behöver stommar  meddela vid anmälan så Meta vet hur många stommar hon ska ta med. Det kommer att finnas träribbor på plats till de som inte tar med sig material till stomme till granbocken. Meddela därför om vi ska ta dit träribbor  till bocken.
Materialet är till självkostnadspris. 
Likt tidigare år äter vi lite julmat efteråt i form av knytkalas.
Meddela vad ni tänker ta med er så samordnar vi så att det blir en bra variation på maten (det kan vara lite trist om alla kommer med samma sorts mat).
Var och en tar med sig passande drycker och kaffe, tallrikar, bestick, glas, kaffekopp.
Begränsat antal, vi kan vara max ca 25 pers.

Ta på er varma kläder
 Anmälan senast den tisdagen den 24 novembertill Solveig Daun 070 967 93 39 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Meddela till Solveig vad ni tänker ta med för sorts mat så ser hon till att inte alla kommer med samma sorts mat.
Välkomna

Sommarprogram 2015

Skriv ut
Kategori: Program
Publicerad den 04 maj 2015
Skriven av Kjell-Erik Nilsson Träffar: 322

Sydvästra Skånes BF`s Sommarprogram 2015.

Lightywww.Sydbi.se

Träffarna sker i samarbete med ABF i Sydvästra Skåne.

Lat N 55° 23′ 05.6″ Lon E 013° 10′ 49,5″

 

Plats: Föreningsbigården i Länkarnas park i Kyrkoköpinge, om inget annat anges. Det är förbjudet att köra bil upp till Föreningsbigården. Till träffarna där tag med dig kaffekorg. Under fikat utbyter vi erfarenheter om bina.Föredragen tar ca 30-45 min. . Träffarna börjar kl 18.00.

Föreningsbigården är en lokal parningsplats där medlemmarna kan sätta dit sina Buckfastdrottningar för parning. Kontakta Kjell Nilsson för information Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   eller 0708-196320.  Obs! Bina ska vara besiktigade av bitillsyningsman.
Om ni har ett litet samhälle som ni tänker slå ihop med ett annat samhälle, så kolla först att det inte är drabbat av Nosema. Kjell har ett mikroskop, tag först kontakt med Kjell för instruktioner på att ta prov på bina.

Onsdag 13 maj kl 18.00.Uppstart. Då ställer vi iordning, städar i boden, tar bort döda träd, kittar fönster m.m. Tag med er lite olika verktyg, såg, grensax o. dyl.

Onsdag27 maj kl 18.00.  Varför ska man odla drottningar? När och hur är det bäst att byta drottningar?

Onsdag 10 juni 18.00. Brandsäkerhet. Vicky, brandman kommer och informerar. Därefter grillar vi på ett brandsäkert sett. Tag med det du vill grilla samt lämpliga drycker och tallrik o bestick.

Onsdag 24 juni 18.00.Varroa-bekämpning. Vi ska då diskutera olika metoder att bekämpa varroa, när de skall utföras samt nödvändigheten av att bekämpa varroan.

Söndag 19 juli 14.00. Studiebesök hos Sven Svensson i Öja. Det börjar med folkdansuppvisning och därefter tittar vi på alla deras fuchsior m.m. Sven och Siv vägleder oss igenom samlingen. De har bl. a. över 350 olika sorters fuchsior. Tag med kaffekorg så får vi sitta i deras trädgård och fika.  Föranmälan till Ulf Ingvarsson Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller till Kjell Nilsson, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. , så ska vi försöka ordna samåkning. Kolla på Svens trädgård på nedanstående länk:

http://www.skanskan.se/article/20130718/YSTAD/130719404/-/oppnar-paradiset-for-alla

 

Onsdag 5 augusti 18.00. Erfarenhetsutbyte och frågestund. Har du några frågor och funderingar angående bina, som du vill ha svar på? Maila gärna frågorna till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. , så vi kan förbereda svaren.

Lördag 22 augusti 13.00 Föreningen 115 år. Det firar vi i Föreningsbigården med grillad gris med tillbehör. Kostnad 60 kronor per person. Du tar själv med tallrik, bestick, glas, kaffekopp och lämpliga drycker inkl. kaffe. Föreningen bjuder på tårta till kaffet. Trädgårdsmästaren och biodlaren Bo Lindahl kommer och pratar om växter i allmänhet och biväxter i synnerhet. Han kommer säkert att sjunga lite för oss också. Det går bra att ta med vänner och honungskunder i mån av plats. Medlemmar med respektive har förtur.  Anmälan senast den 11 augusti till Ulf Ingvarsson Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller Kjell Nilsson Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Väl mött hälsar Bigårdskommittéen

Program 2015

Skriv ut
Kategori: Program
Publicerad den 13 mars 2015
Skriven av Kjell-Erik Nilsson Träffar: 375

Program för Sydvästra Skånes Biodlareförening 2015Lighty

Hej alla Medlemmar!

Nu börjar ljuset återvända till vår del av halvklotet och energier strömmar till och idéer börjar växa fram. Enligt prognoser ska det bli ett rikt pollenår, både till gagn och glädje. Föreningens program och aktiviteter för 2015 har börjat formera sig. Tänk på att en del av aktiviteterna kräver att du föranmäler sig. Så välkomna alla att ta del av vad som bjuds!

Adress: OBS OBS OBS ny adress till ABF:s är Gasverksgatan 3 b.(se bifogad karta i mailet). Det finns parkering längs Gasverksgatan och på Övre Station.  Vid träffarna serveras kaffe och god kaka till det eminenta priset 25kr. Vi träffas kl 19.00. Rum 12 gå till vänster nerför trappan följ sedan skyltarna som leder er till rum 12

I år har vi också glädjen att få fira vårt 115 års jubileum!!! Lämpligt datum kommer att diskuteras på mötet 26 mars. Förslag? Augusti lördag 8, 15 el 22 ex kl 14. Eller kanske i juni redan?

Tors 26 mars ”Va sa du?” – Ann-Cathrine Vorbau, syn- och hörselinstruktör, kommer och berättar om hur syn och hörsel ändras med åren och vad du kan göra för att underlätta vardagen.

Lörd 11 april Studiebesök på Joel Svensson Vaxfabrik i Munka Ljungby! De vill att vi är där redan kl 09.30 då vi bjuds på kaffe och bulle och de berättar lite om sin historia och verksamhet. Efteråt är det fri shopping (titta lite innan i deras katalog för tips och idéer http://www.joelvax.se). Vi samåker med bilar och efter besöket på Vaxfabriken gör vi ett stopp vid något trevligt matställe (frivilligt och till självkostnad). Föranmälan krävs, både till besöket på Vaxfabriken och middagen). Anmälan kan göras till Nette via mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. el mobil 0706 830103, senast 4 april.

Onsd 22 april ”Bieffekten”. En svensk film som cirka under en timmes tid tar upp frågan om varför bin tar skada i vår svenska miljö och vilken nytta de gör. Vi får även en inblick i bidöden i USA genom intervjuer och i hanteringen av honungsbina och landskapen där. Filmen tar också upp en del om andra insekter, t ex humlor, vilda småbin och fjärilar, vilka alla bidrar till pollinering.

Onsd majDå bli det olika träffar i föreningsbigården, datum och program kommer senare.

Juli/augusti. Utflykt till Sven Svenssons underbara trädgård i Öja. Lunch i Åbergs trädgårdar efteråt, till självkostnadspris. Gärna samåkning! Datum kommer lite längre fram. Föranmälan krävs, till Nette via mail Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. el via mobil 0706 830103.

                 Onsd juli  Räddningstjänsten kommer ut till FB och informerar om skydda sig i hemmet vid ev brand. Efteråt grillar vi och vet nu hur vi handskas med elden! Egen medhavd fika.

Aug Jubileumsfest 115 år! Det firar vi med grillning av gris serverad med potatissallad, grönsallad och bullar till självkostnadspris. Föreningen bjuder på kaffe och tårta.  Bo Lindahl håller föredrag om växter. Porslin och egen dricka tar var och en med sig själv. Tag gärna med dig någon vän i mån av plats. Det kommer en inbjudan när allt är färdigplanerat.  Föranmälan krävs till Nette, via mail Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. el mobil 0706 830103  

 

Ett studiebesök under hösten planeras in vid Örtofta sockerbruk när deras kampanj sätter igång.

 

Skånes biodlardistrikt anordnar en utbildningsdags i Lyby en lördag i maj-juni.

Det blir en träff i Ringsjöortens Biodlar-förening i juni-juli.

IU-dag i Eslöv i oktober.

Sedan är vi välkomna till Tomelilla som har sina torsdagsträffar, Vi skickar ett mail senare när deras program är klart. Eller kolla på distriktets hemsida

Malmöortens vårprogram 2015.

Plats: Wowragården, Klågerupsvägen 475, 212 36 Malmö.

BIODLARTRÄFF, Torsd 12 mars kl. 19.00.  

”Håkan Albrektsson, från Tomelilla” kommer och berättar om sin biodling och speciellt om hur han tar fram nya duktiga drottningar. Håkan är även återförsäljare av LP-biodling redskapsförsäljning.

BIODLARTRÄFF, Onsd 25 mars kl. 19.00.  

”Andora Nejsum; Biväxter”

BIODLARTRÄFF, Torsd 16 april kl. 19.00

”Diskussion - erfarenheter olika kupor, och så spikar vi ramar.”

 

OBS! Våra Bitillsyningsmän meddelar att det är förbjudet att köpa bin eller begagnat material utan skriftligt flyttningstillstånd från bitillsyningsman. Den här regeln är till för att så effektivt som möjligt hindra spridning av smittsamma bisjukdomar.

 

 

Bitillsyningsmän:

Trelleborgs kommun:

Kjell Johannson 0410-40761 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.                          

Nils-Erik Malm 0410-41321 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Vellinge kommun: Jan-Erik Persson 040-47 29 38, 070-641 15 47  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Svedala kommun: Göran B Andersson 046-20 90 82, 0734-20 90 82 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.          

 

Väl mött!

Styrelsen

Sommar program

Skriv ut
Kategori: Program
Publicerad den 02 juni 2014
Skriven av Kjell Träffar: 530

 

Sydvästra Skånes BF`s Sommarprogram 2014.

Träffarna sker i samarbete med ABF i Sydvästra Skåne.

Plats: Föreningsbigården i Länkarnas park i Kyrkoköpinge, om inget annat anges. Det är inte tillåtet att köra bil upp till Föreningsbigården.   

  Lat N 55° 23′ 05.6″ Lon E 013° 10′ 49,5

Till träffarna där tag med dig kaffekorg. Under fikat utbyter erfarenheter om bina.Föredragen tar ca 30-45 min.

Föreningsbigården är en Lokal parningsplats där medlemmarna kan sätta dit sina Buckfastdrottningar för parning. Kontakta Kjell Nilsson för information Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   eller 0708-196320  Obs bina ska vara besiktigade av bitillsyningsman.
Om ni har ett litet samhälle som ni tänker slå ihop med ett annat samhälle så kolla först så att det inte är drabbat av Nosema. Kjell har ett mikroskop, ta först kontakt med Kjell för instruktioner på att ta prov på bina

21 maj kl 18.00  Obs tiden om ni av någon anledning inte kan komma så tidigt så kom lite senare. Vi ska då ställa iordning i Föreningsbigården. Fönstren behöver målas, bodarnas södersidor behöver ha ny olja och vi får väl röja lite runt om. Är det någon som har en skvätt grön färg över så hade det varit bra. Meddela i så fall till Kjell en vecka innan annars får vi köpa färg. Ta med er grensax, pensel och ett glatt humör.

4 juni kl 18.30 Inger Krigström, komminister i Hammarlövs församlingberättar om bin i bibeln.

Onsdagen den 18 juni kl 18.30. Landskapsarkitekt Andora Nejsum kommer och informerar om olika växter som bina har nytta av. Vi samlas hos Olle IngvarssonBrunsbo gård Stora Beddinge 55°23'41.6"N 13°26'52.4"E  och tar oss gemensamt till Tullstorps ån för att titta på projektet om Tullstorpsån. Här tipsar Andora om vilka växter som passar att plantera. Därefter blir det grillning Ta själv med dig vad du vill grilla och dricka till. Om vädret skulle vara otjänligt finns möjlighet att vara i Olles verkstad. Föranmälan till Kjell Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 0708 196320 senast söndag 15 juni Så vi vet hur många grillar som behövs.

 

Skånes Biodlardistrikt

Praktisk utbildningsdag söndagen den 22 juni 2014 klockan 1000-1600. Teori och praktik genom att göra avläggare på olika sätt samt teori om drottningodling. Målgrupp är de som haft bi något år. Plats: Olof Laurins hembigård, Löberöd. Anmälan till Olof Laurin tel. 0413-350 270, 0703603045 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. senast den 18 juni. Tag med egen matsäck (grill finns) och rena skyddskläder. Max 30 deltagare. Avgift 40 kr.

 

 

 

 2 juli kl 18.30 Kommer Biodlaren och juristen  Bo Herou.

 Det ställs allt större krav på tredjeparts certifiering, om man någon gång ska sälja sin honung i affärer eller på marknader. Därför har vi bjudit in Bo Herou som är väl insatt i hur man ska gå tillväga när man ansluter sig till Svenskt Sigill. Bo ska också informera om vad det är för skillnad på primär producent och livsmedels producent.

 

30 juli 18.30 Tuve ska då berätta om  honungens användnings område.

 

13 augusti kl 18.30. Avslutning med frågesport och därefter blir det grillning. Var och en tar med sig något att grilla o dricka . Grill finns på plats.

Honungs bedömning i september datum meddelas när vi har bokat hos ABF.

Årsmöte i november

 

OBS! Bitillsyningsmännen meddelar att det är förbjudet att köpa bin eller begagnat material utan skriftligt flyttningstillstånd från bitillsyningsman. Den här regeln är till för att så effektivt som möjligt hindra spridningen av smittsamma bisjukdomar.

Har du anmält var du har dina bin till Länsstyrelsen? http://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/anmalan-innehav-av-bisamhalle.html

Den ska skickas till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller Länsstyrelsen i Skåne län
Ö Boulevarden 62 A 291 86 Kristianstad

 

Bitillsyningsmän:
Trelleborgs kommun
Kjell Johansson  0410-40761   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  och Nils-Erik Malm 0410-41321  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  
Vellinge kommun
Jan-Erik Persson  040-472938   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Svedala kommun 
Göran B. Andersson 046-20 90 82; 0734-20 90 82
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Skurup, Skivarp, Villie
Ingmar Bokander Guldvingev. 5 231 76 Beddingestrand
 0410-250 61  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Program 2014

Skriv ut
Kategori: Program
Publicerad den 02 mars 2014
Skriven av Kjell-Erik Nilsson Träffar: 745

 

Program för Sydvästra Skånes Biodlareförening 2014

 

Kära medlemmar!

 

Föreningens program och aktiviteter för 2014 börjar ta form. Det vi inte kan fastställa är datum för programpunkterna under hösten med honungsbedömningen och årsmötet - eftersom ABF inte har sitt höstschema klart.

Välkommen till Biodlareföreningens träffar! Som vanligt har vi mycket intressanta programpunkter att bjuda på.

Adress: ABF, Johan Kocksgatan, Trelleborg

Lokal: rum 312

 

Vid träffarna på ABF serveras kaffe med något lämpligt tilltugg.

 

Onsdagen den 12 mars kl. 19.00 visar vi filmen ”Inte bara honung” som är en fascinerande dokumentär om binas liv och deras olika livsvillkor. Efteråt blir det som vanligt utrymme för diskussion kring frågor som filmen väcker men också vad som är bra att vet inför bisäsongen.

Onsdagen den 9 april kl. 19.00  Tullstorpsåprojektet

Projektledare Johnny Carlsson informerar om det unika projektet som drivs av markägarna själva. Ett 50-tal våtmarker anläggs samtidigt som den 30 km långa Tullstorpsån restaureras.  Längs med ån planteras ett mycket stort antal träd och buskar vilka bin och övrig fauna kommer att ha stor nytta av.  För Johnny är projektet något av ett livsverk.

 

En eftermiddag i aprilnär det är fint väder åker vi till Maglarps gamla grustag. Där kommer Maria Adolfsson att guida oss runt där finns flera unika arter av solitärbi bl.a. Flodsandbi och sydsmalbi är två unika arter som i hela Skandinavien bara hittas i Maglarps sandtag. Totalt upptäcktes 44 olika arter av vildbin. Detta möte blir med kort varsel eftersom vildbina bara är aktiva vid fint väder. Kallelsen kommer att ske med mail. Du som inte har mail ring till Kjell – 0708-196320 -eller Tuve -  0768-473425 - i slutet av mars så ringer vi när det är dags.

 

Onsdagen den 7 maj kl.13.00 gör föreningen ett studiebesök vid Nordic Sugar i Arlöv. Anläggningen visas med guide under ca 1,5 timmar. Nordic Sugar bjuder på kaffe och kaka,. Deltagarantalet är maximerat till 20 personer och därför måste vi ha in en föranmälan senast tisdagen den 29 april till Tuve – 0768-73425 – eller Kjell – 0708-96320. Det går även bra via mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. . Vi ordnar samåkning till Arlöv för den som önskar det.  Adressen är Sockerbruksgatan 4.

 

Onsdagen den 18 juni kl 18.30. Landskapsarkitekt Andora Nejsum kommer och informerar om olika växter som bina har nytta av. Vi samlas hos Olle IngvarssonBrunsbo gård Stora Beddinge och tar oss gemensamt till Tullstorpsån för att titta på projektet om Tullstorpsån. Här tipsar Andora om vilka växter som passar att plantera. Därefter blir det grillning Ta själv med dig vad du vill grilla och dricka till. Om vädret skulle vara otjänligt finns möjlighet att vara i Olles verkstad. Föranmälan till Kjell Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 0708 196320  senast söndagen den 15 juni. Vi måste veta hur många grillar som behövs.

Skånes biodlsrdistrikt

Utbildning Godkänd Biodlare den 8 mars 2014. Kursledare Bihälsokonsulent Preben Kristiansen.Plats Lyby. Tid 0900-1700. Fika och Lunch till självkostnadspris. Medela samtidigt om det är något som ni inte kan äta. Anmälan senast den 2 mars till Ingrid Bondeson 042-21285.

Malmös program

Alla medlemmar i Sydvästra Skånes Biodlareförening är välkomna till Malmöortens Biodlareförening på Wowragården vid Södra Sallerups kyrka.

 
Torsdag 20 mars kl 19.00 Olof Laurin berättar om sin biodling och mest om hur han gör avläggare och drottning tillsättning.

Torsdag 10 april kl19.00 Filmvisning ”Inte bara honung”

Onsdag 23 april kl 19.00 Allergiläkare Sonja Werner: Allergier i samband med biodling.

Torsdag 24 april kl 19.00 Sommarplanering, 6 drottningar utlottas, lotteri på skänkta bigrejor.

OBS! Bitillsyningsmännen meddelar att det är förbjudet att köpa bin eller begagnat material utan skriftligt flyttningstillstånd från bitillsyningsman. Den här regeln är till för att så effektivt som möjligt hindra spridningen av smittsamma bisjukdomar.

Bitillsyningsmän:

 Trelleborgs kommun Kjell Johansson  0410-40761 o Nils-Erik Malm 0410-41321

Vellinge kommun Jan-Erik Persson  040-472938

Svedala kommun  Göran B. Andersson 046-20 90 82; 0734-20 90 82

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skurup, Skivarp, Villie Ingmar Bokander Guldvingev. 5 231 76 Beddingestrand

0410-250 61  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Copyright © 2015 sydbi.se. Alla rättigheter reserverade.
Joomla! är fri programvara publicerad under GNU General Public License.
Joomla Free Templates designed by Website Hosting